Idrettsgrener

Tekst kommer…

Hurtigløp:
Hurtigløp er kretsens hovedgren og det finnes fire store hurtigløpsklubber i Nord-Norge: Harstad skøyteklubb, Narvik Skøyteklubb, Tromsø Skøyteklubb og Skjerøy Skøyteklubb. I tillegg har BUL Alta en gruppe for hurtigløp.

Kunstløp:

Inline:

Roller Derby:
Roller derby kom til Nord-Norge siste halvår 2011. Jenter i både Tromsø og Bodø lot seg inspirere av landets første klubb, Nidaros Roller Derby i Trondheim, som startet i 2010. I hver vår by samlet oppstarterne jenter, ordnet treningslokaler, og begynte saumfare nettet etter utstyr og kunnskap om hva roller derby gikk ut på. Tromsø tok navnet Arctic Roller Derby. Bodø lot bynavnet stå, og heter Bodø Roller Derby.

Sporten roller derby er opprinnelig fra USA. Det er en fartsfylt kontaktsport for kvinner, og det hele foregår på rulleskøyter, rundt en ellipseformet bane. Den opprinnelige baneformen hadde hevede sider, på linje med en velodrom for syklister. Den moderne og revolusjonerende versjonen av roller derby blir spilt på flatt underlag, noe som har vært med på å sørge for sportens utbredelse og popularitet. Siden starten av 2000-tallet har sporten vokst seg ut av det amerikanske kontinent og over til Europa, Asia, Afrika, Australia. Det sies at roller derby er den raskest voksende sporten verden over.

Roller derby er som nevnt en kontaktsport på rulleskøyter. Det er strenge regler for hva slags kontakt som er lovlig og ikke. Utstyret vi bruker er rulleskøyter inspirert av den gammeldagse typen, samt beskyttelsesutstyr på utsatte steder som knær, håndledd, albuer, tenner og hodet.

En kamp varer i 60 minutter, med to omganger på 30 minutter. I løpet av hver omgang arrangeres det flere runder, såkalte jams, som varer i maksimalt to minutter. På hver jam kan hvert lag stille med maksimalt fem spillere; èn jammer og fire blokkere. Kort fortalt er formålet at hvert lags poengscorer, såkalt jammer, får ett poeng for hver motstanderspiller, såkalt blokker, de passerer ved hofta. Blokkerne skal sørge for at sitt lags jammer klarer passere motstanderne, samtidig som de ikke slipper motstanderjammeren forbi. Det er en sport som krever gode skøyteferdigheter, en sterk kropp, og mye strategisk tenkning.  Laget som har scoret flest poeng etter 60 minutter, vinner.